Castille tvål

Ren oliv olja tvål kommer från Castille region i Spanien. Den är väldigt mjuk och krämig. Jag använder den som ansikte tvål.

 

190 g vatten

64 g kaustiksoda

500 g oliv olja

10 ml citrongräs eterisk olja  (eller nån annan du tycker om)

 

Gör tvålen enligt beskrivningen nedan.

Den

Den här tvålar är färgad med guld mica pulver.

Kallrörd tvål

Jag tror att detta sätt oftast användas av tvål makare. Jag kommer att beskriva viktig information om den processen.

Grundingredienser av tvål är fetter (fettsyror) och kaustiksoda. Kanske ni kommer att tänka direkt, var kan man hitta kaustiksoda. Aaa, vad ska jag säga, den är inte lätt att hitta i Sverige. Jag skulle rekommendera att kolla om det finns något företag där du bor vem jobbar med kemikalier eller gör och säljer såpa. Jag skulle inte rekommendera att göra tvål med kaustiksoda man kan hitta i mat eller färg affär, därför att man inte vet om den är ren eller om den innehåller olika andra kemikaliska tillsatser som man inte bör ha i naturlig tvål. Men om det inte går att hitta, så är ni välkomna att kontakta mig och jag tror att vi kan hitta en lösning för det. I alla fall när dom två, kaustiksoda och fetter reagerar med varandra blir resultatet tvål. Till tvålmassa kan man tillägga olika tillsatser (torkade blommor, färg, lera, eteriska oljor, mjölk, choklad, honung och så vidare), vilket gör tvätt en trevlig erfarenhet.

Tvålen gjort med kallprocess metod måste lagras ca 3-4 veckor innan man få börja använda den.

 

Vad behöver man för att börja göra tvål

Nästan alla verktyg för att göra tvål kan man hitta i eget kök men ändå skulle jag rekommendera att separera saker ni använder för att göra mat och tvål, tror att det inte kommer bli så trevligt att äta från samma skålar man har gjort tvål innan :)

Du behöver:

 • Glasögon, gummihandskar, förkläde
 • Elektronisk våg
 • Stavmixer
 • Termometer
 • Skål eller burk för att blanda kaustiksoda lösning i
 • Burk för vägning av kaustiksoda
 • Stål eller plastik skedar
 • Skål att smälta fett (stål kastrull, glasskål, plastik skål)
 • Större skål för att blanda tvål massa
 • Minde skålar eller liknande för vägning av olika tillsatser

 • Tvål formar - Man kan använda olika förpackningar från yoghurt, mjölk eller grädde, is formar gjord på silikon eller speciella tvål formar. Olika formar och förpackningar gjort från aluminium passar inte, därför att kaustiksoda kommer att reagera med metall. Om ni vill använda bakformar då är det bättre att täcka formen med bakplåt papper innan ni kommer att stoppa tvålen i den.


Hur gör man tvål?


Innan vi börjar. Rekommenderar jag att ha på sig kläder med långa armarna, gummihandskar och glasögon (man kan hitta detta i t.ex. byggaffär). Därför att kaustiksoda bränner i kontakt med hud.

 

1.      Mäta/väga alla komponenter du behöver för att göra tvål


Väga vatten i skålen du kommer att använda för kaustik soda lösning.

Mäta fasta och vätska fetter i en skål som tål att värmas.

Förbereda olika tillsatser. Om du kommer att använda pulver tillsatser då är det bättre att blanda dom med t. ex oliv olja annars kan pulvret skapa klumpar i tvålen.

 

2.      Kaustiksoda lösningen


Placera vattenskålen nära öppet fönstret eller fläkten. Rör vattnet och tillsätta kaustik soda lite i taget. Vattnet kommer att se ut som mjölk.  OBS! VARNING! ALDRIG tillsätta vatten till kaustik soda därför att det blir Vulcano och du kan få all den kaustik lösningen på dig!!!


Kaustik soda lösningen är klar när den har transparent färg, ungefär efter du har rört den runt 2-5 min. Reaktion mellan vatten och kaustik soda gör lösningen varm, den kan bli upp till 100 C.


3.      Uppvärmning av fetter


Du kan värma fetter i en mikro eller kastrull. Temperatur av fetter måste vara mellan 30-50 C, så det går ganska snabbt att värma t. ex oliv olja.

 

4.      Temperatur


Du behöver kontrollera temperatur av både lösningen och fetter.  Det är bäst att blanda dom två när deras temperatur är mellan 30-50 C, men temperatur skillnad mellan lösning och fetter behöver  vara ca 10 C (t. ex. lösningen är 50 C och fetter 40 C eller lösningen 30 C och fetter 40C). Om du tycker att det tar för lång tid för temperatur gå ner, då kan du stoppa skålen med lösningen eller fetter till en skål med kallt vatten och låta stå där till temperaturen bli som du behöver. Kom ihåg, du ska inte värma lösningen, om det kommer att bli under 30 C, då måste du göra ny.

 

5.      Blandningen av lösningen och fetter


Tillsätt lösningen långsamt till fetter. Nu kan du börja använda stavmixer.  Mixa pulserande, mixa 3 sek, paus 3 sek etc. Meningen är att förtvålning process och temperaturstegring inte skulle gå för snabbt. Tvålmassa är klart när den har yoghurt liknande konsistens och du kommer att se liten leden av stavmixer på ytan av blandningen.

Mixning kan ta tid från 5 min till 1 timme, beroende på recept, temperatur och kvantitet.

 

Nu är det dags att tillsätta olika tillsatser.

Använda inte stavmixer, det är bättre att blanda dom med sked.

Hålla tvålmassa till former och låt stanna för 24 timmar.


6.      Skärning och mognads process


När tvålens yta är hård då få du ta ut den från formen och skära. Om den känns mjuk och fjädrande, låt den stanna i formen 12-24 timmar till.

Låt tvålen mogna för 3-4 veckar, under den tiden kommer överflödigt vatten avdunsta och förtvålning process avsluta.

Hej och välkommen!

Jag har aldrig tänkt att jag kommer att ha en blogg, men nu sitter jag här och skriver min först inlägg. Så varför gör jag det? Det är därför att jag har hittat en väldigt spännande hobby och jag tänkte att det kan vara intressant för andra att prova göra också. Så jag kommer att skriva hur man gör tvål och olika andra naturliga kosmetik grejer (bad bomber, läpp balsam, hud kräm, hud smör och mer). Självklart kommer jag skriva recept också.

Hoppas att Ni kommer att hitta praktisk information och läsning. Om Ni har frågor då är Ni välkomna att kontakta mig via e-mail info@tvalkoket.se

 

Sofia

Visa fler inlägg