DIY julklappstips: sockerskrubb med havre

 

 

Nu när det är mindre än två månader kvar till jul är det dags att börja planera julklappar, framför allt de som du ska göra själv.

 

De kommande veckorna kommer jag att blogga om olika recept och instruktioner för produkter som Ni skulle kunna använda för att göra hemgjorda naturliga julklappar.

 

Vår hud skriker efter näring och mjukgörande medel.  Det är svårt att klara vintern utan en skrubb. Här kommer ett enkelt recept för sockerskrubb som inte kräver några stora mängder av olika ingredienser eller djupare kunskap om kosmetiktillverkning.

 

 

För 250g skrubb behöver du:

50 g Havregryn eller havrekli

140 g socker

10 g kakao

25 g ricinolja

25 g mandelolja

2,5 g Oatmeal, Milk & Honey doftolja

250 ml burk

 

Gör såhär:

1.       Krossa havregrynen med stavmixare till mindre bitar.

2.       Blanda havregryn, socker och kakao i en skål.

3.       Rör i ricinolja, mandelolja och doftolja.

4.       Häll i burken.

5.       Klart!

 

Kommenar:

  • Detta recept innehåller inga konserveringsmedel. Produkter som inte innehåller vatten behöver inte konserveras. Dock, om din skrubb kommer att vara i kontakt med vatten kommer det att finnas risk för bakterietillväxt. Om du vill undvika det kan du använda sked eller skopa när du tar skrubben eller konservera den med konserveringsmedel som är lämplig för produkter som inte är vattenbaserade (anhydrous). 
  •  Du kan röra i mer olja om du känner att skrubben blev för torr.
  • Du kan alltid byta ut ricin- och mandelolja mot någon annan olja.
  • Observera att för mycket doftolja kan göra produkterna irriterande och allergiframkallande. Tillsätt aldrig mer än 3 % doftolja av totalvikten i dina produkter. Jag brukar ha ungefär 1 % i produkter som ska stanna kvar på huden och lite mer i de som ska sköljas av eller blandas ut (t.ex. badsalt, badbomber, tvålar, duschtvål m.m.).
  • Prova produkten på dig själv och se om du tycker om den innan du ger bort den.

 

Sofia

Tvålköket fyller 2 år

Hej,
 

Tiden flyger iväg och det känns inte att det är 2 år sedan jag startade upp Tvålköket.

 

Dessa två år har varit mycket givande för mig och hela företaget. Vi har fått massor med nya produkter och inspiration. Bland annat har det kommit nya tvålformar, olika surfaktanter, mineralpulver och doftoljor.

 

Det är även många nya produkter på ingående som kommer att finnas i sortimentet inom de närmaste månaderna, exempelvis kommer det finnas ingredienser, verktyg och förpackningar för mineralsminktillverkning. Vi kommer också byta leverantör för doftoljor inom snar framtid. Det innebär bättre priser och möjlighet att handla större mängder.

 

Vill även passa på att berätta att nu finns det en chatfunktion på hemsidan. Det kommer att ge möjlighet att ställa frågor online. Om vi är offline då kan Ni lämna frågor och vi återkommer så fort vi kan.

 
 
 
 

Tack att Ni har hjälpt Tvålköket att växa och välkommen in.

 

Sofia Grödahl

Det bästa sättet att lära sig ingredienser

Jag brukar sitta och skriva ut ingredienser av mina favoritprodukter. Sen försöker jag analysera och förstå vad varje ingrediens har för funktion. Letar fram information hur mycket av varje ämne är tillåtet att använda i produkter och deras egenskaper. 

 

Till exempel parfym ska inte överstiga 3 % i produkter som ska lämnas kvar på huden. Oftast är det kring 1 %. 

Glycerin ligger oftast på ca 3 %.

Extrakt och "godis" på 1-3%.

Förtjockningsmedel och konsistensgivare beroende på tjockhet av produkten kring 3-15%. 

 

Osv, osv. 

 

Utifrån information jag har fått sätter jag ihop min eget recept. 

 

Så enkelt funkar det :) 

 
 
Visa fler inlägg