En fundering bara…..

 

Här om dagen när jag var på ICA Kvantum i Piteå passerade jag en pall med flytande tvål. Jag vet mycket om tvålar och är alltid nyfiken på vilka produkter som säljs och oftast kikar jag in i kosmetikavdelningen även om jag aldrig handlar där.

 

Den här pallen hade jag svårt att passera utan att lägga märke till vilket fantastiskt erbjudande man har. Det kändes nästan som att man inte vill missa det.

 

 

Tittar man närmare så ser man att det finns att köpa flytande tvål för 9.90 kr för 500 ml. Jag kan tänka mig att en vanlig människa skulle tänka ”oj, vilket bra pris” men jag tänker ”hur kan den vara så billigt?”

 

Och vad menar jag med billigt? Ja, jag gör en enkel matematikövning här:

 

1.       Jag räknar bort momsen 9.90 kr – 20 % = 7,92 kr.

 

2.       Nu räknar jag bort ICA-s marginal som jag kan tänka mig är kring 40 % (den kan vara lägre). 7,92 kr x 0,60 = 4,75 kr.

 

3.       Så det är kvar 4,75kr. Jag skulle kunna räkna av 0,2kr för frakt av varje flaska. 4,75 kr – 0,20 kr = 4,55

 

4.       Nu är det kvar produktionskostnader och vinst som tillverkaren ska ha. Skulle kunna tänka att även det ligger på ca 40 %. 4,55 kr x 0,60 = 2,70 kr.

 

5.       Förpackningen med etiketter skulle kunna kosta ca. 0,30 kr. 2,70 kr – 0,30 kr =2,40 kr.

 

6.       Så nu har jag kvar preliminär råvarukostnad för 500 ml flytande tvål. Det är 2,40 kr.

 

Här ska vi fundera då? Kan det vara bra om det kostar bara 2,4 kr? Är det bra ingredienser? Kommer tvålen verkligen att mjukgöra som det står på flaskan eller används det bara ämne som ger en mjuk känsla?

 

Jag älskar mig och min familj för mycket för att köpa sådana produkter. Och med respekt för gäster skulle jag aldrig köpa liknande produkt till gästtoan. Jag blir nästan förbannad när jag ser liknande priser och erbjudanden. Måste man verkligen lura konsumenterna hela tiden?

 

 

 

Vad ska man köpa då? Ja, på ICA, Coop eller Willys hittar man väl ingenting som skulle kunna passa. Skulle säga att allt är ”same shit but different”. Spelar ingen roll vad det är för märke. Alla har liknande ingredienser och lovar mjukgörande effekter genom att det används tillsatser som låter lockande och säljande. Tittar man sen på ICNI så ser man att tex. Aloe Vera ligger i listan efter parfym (man kan ha parfym max upp till 2 %) vilket gör att det är under 2% Aloe Vera i tvålen. Det kan vara 1% eller 0,01%, det vet man aldrig.

 

Det jag skriver här är hur jag tycker. Alla har rätt att bestämma och göra sina egna val men snälla fundera innan Ni köper 500ml flytande tvål för 9.90 kr…

 

Kommentera gärna.

 

Sofia


 

Sojaljus steg för steg

Idag har jag och dottern Elizabeth varit i skogen och plockat lingon. Det blev 4 kg vilket är ganska bra med tanke att vi var där i en timme. Imorgon tar vi en sväng till och sen tror jag att vi har att det räcker till nästa år.

 

 

 
 
 

Som jag lovade igår kommer det en steg för steg beskrivning med bilder för sojaljus.

 

Ljuskopparna hittade jag på Röda Korset i Piteå. Själv tycker jag inte speciellt mycket om svarta inredningsdetaljer, så det är min kompis Isabella som ska få ljus som present.

 

För att veta hur stora vekar man ska använda mäter jag först koppens diameter. Om du vill använda 2 vekar då delar du måttet till två. Min kopp hade 12cm i diameter så det bli 6cm.  ECO ljusveke som passar till ljus med upp till 6 cm är ECO2. Så man tar 2 vekar x 6cm.

 

Här väger jag vax. För att veta hur mycket vax koppen tar kan man först väga vatten. Det blir aldrig 100% så förbered en extrakopp eller gör värmeljus från det som blir kvar. Torka kopparna ordentligt. Du ska inte ha vatten i dina ljuskoppar.

 

 

Börja smälta och värma vax i ett vattenbad. Under tiden den smälter sätt fast vekar i mitten av koppar. Jag använder glue dots och ett enkelt verktyg som jag gjorde från en penna. Dra veken genom tum pen cylinder och tryck den fast i botten.

 

 

 

Centrera vekar. Vanligt vis använder jag vekehållare eller vekenålar men koppen var så stor att det gick inte. Jag använder chopkstiks men man kan använda vilken som helst verktyg man hittar hemma.

 

 

 

 

När vax är värmt till ca. 60-650C är det dags att röra i doft (6-8% är lagom) och hälla blandningen i kopparna. EcoSoya CB135 brukar fastna ganska bra till kopparna. Det beror oftast på temperaturen i rummet. Om du vill undvika vaxens separation från koppen kan du prevärma koppar eller glas i ett vattenbad eller använda värmepistol.

 

 

 

Låt ljusen stelna i 24 timmar. Klipp vekar till ca. 0,5 cm. Om du vill kan du jämna ut ljustutta. Du kan använda lite vax som blev kvar genom att smälta den och hälla över. Jag tycker att det är enklast när man använder värmepistol och smälter helt enkelt ljus utta så att den blir jämn och fin.

 

 

 
 
 

Då är det bara kvar att tända och låta doften sprida över hela rummet.

 

 

 

 

Trevlig kväll,

 

Sofia

 

 

Koltvål från ekologisk tvålmassa

 

Fortsätter att experimentera med ekologisk tvålmassa. Gjorde svarta tvålar med aktivt kol och grapefrukt eterisk olja.

 

 
 

Kort om kol (hittade på Shenet).

 

Egyptierna använde kol redan 1550 f. Kr. För dem var kol framför allt ett läkemedel. De utnyttjade kolens uppsugande effekt för vätskande och kliande eksem. Greker och romare tillredde sitt kol av vindruvsskal, vindruvskärnor och vinstänglar.

 

I folkmedicinen har kol använts länge som diarrémedel. På sin höjd användes det som renande medel vid dysenteri, ibland utvärtes på svåra sår och som tandpulver. Först under andra hälften av 1900-talet blev aktivt kol ett akutmedel vid diarréer. Idag är det standardmedel vid maginfektioner.

 

Aktivt kol adsorberar ångor av flyktiga vätskor, inklusive stridsgaser. Det är ett viktigt hjälpmedel för att ta bort lukter och flyktiga ämnen ur oljor, vätskor mm och används när man framställer eteriska oljor enligt adsorptionsmetoden. Aktivt kol i en öppen skål kan ta bort dålig lukt i kylskåp och skåp - det drar till sig gaser och lukter.

 

I kosmetiktillverkning används kol oftast som naturlig svart färgämne. Den kan användas i smink, tvålar och masker.

 

För 6 st tvålar gjorda i tvålform Carved Hearts behöve du:

 

800g ekologisk tvålmassa

Ca. 1 msk glycerin eller olja

Ca. 1 msk aktivt kol

8-16g (1-2%) eterisk eller doftolja

 

Gör så:

1.       Smälta tvålmassa i ett vattenbad eller mikrovågsugn.

2.       Rör aktivt kol med glycerin eller olja i en liten skål för att bli av med klumpar och bitar.

3.       Häll aktivt kol och glycerinmix lite i taget i smält tvålmassa och rör om ordentligt. Sätt i så mycket att du är nöjd med färgen. OBS att för mycket kol kan börja färga händerna när man använder tvålen.

4.       Doft sätta.

5.       Häll i formen och låt stelna i ca 3 timmar (lägg den i frysen om du har extrabrottom).

6.       Ta tvålarna ur formen och skära i bitar. Du får 6 st tvålar i ganska jämn storlek.

7.       Klart!

 

 
 
 
 
 
 

Hade tänkt mig skriva även om sojaljus som jag gjorde i fina svarta koppar men insåg att det blev så lång inlägg så jag delade upp den till två. Ljusdelen kommer imorgon.

 

 

Hälsningar,

 

Sofia

Visa fler inlägg