Två enkla recept: bodybalm och lotionbars

 

Hej,

 

Härligt att se så många läsare och följare på bloggen. Genom alla år har jag bloggat om lite av varje utan att ha någon struktur. Idag ser jag att otroligt många vill göra egna enkla produkter och därför vill jag dela med mig av lite recept för vattenfria produkter som kräver ingen konservering och kan göras hemma med enkla råvaror.

 

Inom kort vill jag köra igång en tvålskola där jag kommer berätta om allt inom tvåltillverkning, både om du vill göra från tvålmassa eller helt från grunden – kallrördtvål. Ni kommer att ha möjlighet att ställa frågor och diskutera saker.

 

Dagens recept är här:

 

Enkel allround bodybalm

 

 
 
 
Du behöver:
 

20 g bivax

25 g mango eller sheasmör

60 g aprikoskärnolja (eller annan olja)

1 ml eterisk olja

1 ml vitamin e

120 ml krämburk

 

Gör såhär:

1.      Smält bivax, smör och olja i ett vattenbad. Låt temperaturen gå ner till cirka 550C.

2.      Rör i vitamin E och eterisk olja.

3.      Häll i burken och låt stelna

4.      Klart!

 

Lotion bars för stora och små
 
 

Du behöver:

 

70 g bivax

70 g sheasmör

50 g mandelolja

1 ml apelsin eterisk olja

Form

 

Gör såhär:

1.      Smält bivax, smör och olja i ett vattenbad. Låt temperaturen gå ner till cirka 600C.

2.      Rör i eterisk olja.

3.      Häll i formarna och låt stelna. Du kan även placera din form i kylskåpet för att få lotionbar att stelna snabbare.

4.      Klart!

 

Kommentar: Bivax börjar stelna vid cirka 650C. Det är svårt att hålla massan varm vid låg temperatur utan att bivax börjar stelna. På grund av högt bivaxinnehåll i lotionbars har jag valt bort vitamin E, då det finns risk att hög temperatur kan förstöra den. Vitamin E är en antioxidant och förlänger oljornas och fetternas hållbarhet. Vattenfria produkter behöver inte konserveras om de kommer inte med kontakt med vatten, så håll gärna blöta fingrarna borta :)

 

Imorgon har jag tänkt att skriva om zinksalva.

 

Kram,

Sofia

 

 

 

 

No Poo hårtvättexperiment fortsätter

Hej,

 

Idag har jag tvättat mitt hår igen med aleppotvål och sköljt ur med äppelcidervinägerlösning.

 

Efter första gången i lördags fick jag känsla av att jag inte riktigt hade tvättat ur tvålen från håret, då luggen kändes torrtoch det var fetare längst ner vid nacken.

 

Idag fokuserade jag på att skölja ur tvålen ordentligt. Jag delade in håret  i flera små  delar och tvättade rätt länge, sen sköljde med vinäger som jag masserade in och såg till att jag fick den överallt.

 

Först kändes håret oljigt. När det var halvtorrt kändes det rent och fint men samtidigt tungt. Nu när det har gått 4 timmar känns de torrt och fint, på samma sätt som när jag har tvättar med schampo.

 

Jag är fortfarande lite skeptisk till metoden då jag inte riktigt vet hur högt ph-värde aleppotvålen har och hur kommer att påverka min hårbotten. Mitt hår är ganska tunt och slitet då jag har haft både permanenta lockar och färg. Utseendemässigt tror jag inte att de kan se värre ut, fast jag hoppas att metoden kommer att fungera och mitt hår kommer att se bättre ut.

 

Här är dagens bilder direkt efter tvätt, torkning och lite styling.

 

 
 
 
Kram,
 
Sofia

 

Visa fler inlägg