Ansikte tvålMin recept

121 g vatten

45 g kaustiksoda

96 g kokosfett

192 g olivolja

32 g gurkörtsolja

10 g ringblomsolja (för överfettning)

5 ml mandarin eterisk olja

Tvål är gjord med kallprocess metoden. Om man vill överfetta tvålen med nån extra fint mjuknande olja, då finns det möjlighet att tillsätta oljan till tvålmassa efter blandningen av lösningen och fetter, tillsammans med färg, doft eller andra tillsatser. Tvålen blir mjukare i konsistents men samtidigt känns det mjukare på huden också.

 

Kort om ingredienser:


Kokosolja/ Kokosfett

Kokofett är vanligaste fettämnet i kallprocess tvål. Det förtvålas snabbt, det är hållart, billigt och ger mycket tvål. Tvålen blir mjuk och vit. Den löddrar med stora bubblor och rengör bra. Tvålen gjord bara med kokosfett måste parfymeras, annars har den ganska stark lutlukt. För att förtvåla 1 kilo kokosfett krävs det 178-191 gram kaustiksoda. Det är mest av alla fetter och oljor och gör kokosfettstvål till den mest luthaltiga av alla kallprocessad tvålar – avfettar bra men torkar ut huden. En lösning är att blanda kokosfett med något annat fett.


Olivolja

Olivolja är den klassiskt olja för torr och sprucken hud. Antiinflammatorisk, lindrar klåda och irritation, t. ex. av insektsbett och solsveda, särskilt pålagd varm. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt bra, t. ex. i salvor och fetare krämer.

Olivolja sägs vara den bästa tvåloljan och är också den som används mes efter kokosolja. Ren olivoljetvål är mild och lutfri och tåls också av känslig hud. Löddret är stabilt och känns fett och mjukt. Eftersom oljans fettsyror har låg smältpunkt (30o) löddrar och rengör tvålen bra redan vid låga temperaturer. Tvålen blir ganska fast.

Fina obehandlade jungfruoljor med färg och lukt kvar förtvålas långsamt och ger mjuk och odryg tvål med stark oljelukt, grön eller brunaktig färg och småbubbligt lödder. Dålig kvalitet olivolja är bättre. Prova hitta ”Pomace” olivolja eller använda billigare typer du kan hitta i mataffär.


Gurkörtsolja

Gurkörtsolja innehåller det högsta beloppet av gamma linolensyra (GLA) av alla köksväxters oljor. Gurkört kan bidra till att förbättra hudens flexibilitet och är särskilt användbart för mogen eller känslig hud. Underbar i krämer, lotion, serum, och läpptreatments.

Studier har visat att gurkörtsolja är användbart vid behandling av reumatoid artrit och i sådana hudåkommor som eksem och flagnande hud på spädbarn.

Gurkörtsolja absorberas snabbt (15 min) utan att kladda – känns snarare torr än fet på huden – och därför är en bra bärarolja för aktiva ämnen som ska tas upp av huden. Känslig för värme så den bör tillsättas i slutet när blandningar svalnat lite (under 500).

Som andra flytande oljor hjälper den till att göra tvålens lödder hållbart. Löddrar inte mycket och bubblorna blir små. Mycket gör tvålen mjuk och dåligt hållbar (härsknar). Den oljan används inte ensam utan alltid blandad med billigare oljor och med fetter som förtvålas snabbare och ger fasthet och bättre lödder. Mest används den till överfettning när förtvålningen är klar.


Mandarin eterisk olja

Mandarin eterisk olja har en mycket söt citrusdoft, lite like apelsin och tangarine men inte lika frisk utan fruktig, varm och blommig.

Den är antiseptisk, antiviral, cellförnyande; bra på akne, igentäppta porer och ärr.

Passar till alla hudtyp, från torr och åldrad till fet med akne.

Visa fler inlägg