Krämer - vad ska dom innehålla

Har satt nu för 3-4 timmar och försökt att göra en inlägg om ansikte kräm och olika ingredientser man använder. Har gjord allt jag kan att göra texten enkel att läsa. Det tar lite tid att hitta rätta ord på svenska för alla grejer.  Hoppas ni kommer att förstå vad jag har skrivit här. Har ni frågor så får ni mejla mig eller lämna kommentar.

Till slut blir det en ansikte kräm recept också, men först om ingredientserna.

 

Vi vill ha en kräm (eller lotion eller body butter) som kommer att återfukta, mjukgöra och behandla olika hud besvär.

 

Vi kan ju göra kräm som är gjord endast med vatten och förtjockningsmedel, men vad ska den ge? Ingeting. Så det betyder att vi måste sätta i olika ”godisar” som kommer att ge krämen nån funktion.

 

Kort om olika ingrediensdelar i kräm och varför ska man tillsätta eller lämna ut olika saker.

 

Mjukgörare

Det är ingredienser med lugnande och fuktgivande egenskaper. Dom hjälper att bli av obehaglig känsla och plasticera torr hud. Det finns möjlighet att välja mellan olika oljor och fetter, proteiner eller hydrosoler.

Oljor och fetter är basingredienser i krämer och lotion när det gäller mjukgörning.  Men det finns också negativa sidor. Dom är benägen till härskning och lämnar huden oljig.  Men samt. har dom många fördelar – innehåller ju dom olika vitaminer och mineraler som våran hud behöver.  Olika oljor har olika fördelar, du kan själv välja vilka passar bäst din behov.

 

Hydrolyserat proteiner – som havre, majs, silk och soja är "film formers” och mjukgörare som innhåller oligosackarider och aminosyror. Dom är vattenlösliga och därför inte lämpliga för produkter som innehåller endast olja.

Hydrolyserat proteiner är ett bra komplement till alla hudvårdmedel.

 

 

Fuktbindrare

 

 

Glycerin är vanligaste fuktbindrare i hemgjorda kosmetiska produkter. De används överalt.

Glycerin är väldigt effektiv fuktbindrare,  hjälper att göra större bubblar i badprodukter, ger viskositet och den är ganska billig. Den funkar som anti-freez medel för vatten i produkter.

 

Glycerin tvättas inte bort från händerna, så den är en bra komplement för hand krämer.

 

Det är viktigt att veta att för mycket glycerin i våra krämer kan göra den klibbig.

Används up till 5%, men normalt 2-3%.

 

 

 

Natriumlaktat är saltet av mjölksyra vilken framställs genom fermentering av sackaros. Förekommer naturligt i kroppens ämnesomsättning. Den kan hjälpa behandla akne och ålderstecken.

Den har väldigt hög vattenhållande kapacitet (som gör att den en mycket effektiv fuktbindare), och den är ungefär 1,5 gånger mer effektiv än glycerin.

 

Negativ del av natriumlaktat är att den kan göra hud sol känslig samt. sköls den bort från huden med vatten som gör den oeffektiv i produkter man kommer att tvätta bort.

 

Bäst är att använda den i produkter man ska ha kvar på huden för lång tid, tex. body butter, fot krämer, dag och nätt krämer, toner.

Används up till 2%.

 

Panthenol - Är fuktbindrare, mjukgörare och fuktgivare – vatten löslig vitamin B, huvudbeståndsdel i våra hår.

 

Panthenol används mycket i hårvårdprodukter, normalt 2-5%. Den bygger en tunn fukt film på ytan av håret (film former) och gör hår lyster utan olja eller flottighet.

 

I kroppsvårdsprodukter är pantheol en måste. Den fungerar som fuktbindrare men är även mjukgörare som hjälper att behandla glöd, solbränna och sår. Den är bra för känslig eller baby hy.

 

Panthenol är vatten, alkohol och glycerin löslig men löser sig inte i alla oljor. Den lämnar inte klippig känsla som glycerin men ändå blandas normalt med andra fuktbindrare för sin hög pris.

 

Panthenol finns i D och L format – vår kropp kan bearbeta endast D form.

 

Förtjocknings och emulgeringsmedel

Emulgerande vax NF – Är så kallad emulerings system – är mild emulgeringsmedel för krämer, kropp smör, emulgerade skubbar och lotion. Typisk dosering för lotion är 2-5%. Krämer, 5-7%. Tjock Body Butter, 10-15%.

 

Cetylalkohol - Vegetabiliskt fettalkohol som används som förtjockningsmedel, stabilisator och mjukgörare. Dosering: 1-30%.

 

 

Ansikte kräm för torr hud

 

 

Jag multiplicerar recept enkelt till 2, 5 eller 10, beroende på hur mycket man vill göra. Krämer som jag har aldrig gjord förut göra jag normalt 200g (enkel att mixa med stavmixare utan att få krämen över hela köket samt. inte för mycket om man ska slänga bort). Body lotion gör jag 1000 ml på en gång, då har man lite lager också.

 

Vattenfasen

 

20% aloe vera

52,2% destillerad vatten

3% glycerin

2% natriumlaktat

2% hydrolyserat havreprotein

 

Oljefasen

 

4% polawax

4% cetylalkohol

12% oljor

 

Tredje fasen

 

0,3% kaliumsorbat

2% panthenol

0,25-1% eteriska olja

 

Värma vattenfasen i en vattenbad till 70C. Smälta polawax och cetylalkohol tillsammans med oljor i vattenbad och värma till 70C.  Hälla vattenfas i ren skål. Visspa (använda stavmixer) ned fettfasen i vattenfasen i en tunn strålle. Låt blandningen gå ner till 40-50C. Rör i tredje fasen.

Imorgon ska ni få recept på "oil free" kräm.

 

Ha en trevlig fredag!

 

Sofia