Gradient tvål

 

 

För några veckor sen gjorde jag gradient tvål från vit tvålmassa. Dänkte bjuda på instruktion idag.

 

Fast först vill jag börja med nyheter om händer i Tvålköket. Det har kommit många nya varor och det är även många på gång.

 

På måndag kom 2 nya doftoljor som kommer komplettera juldofternas urval. Det är Winter Spice och Snow.

 

Numera finns det en till aromolja för läppcerat och glans – Bubblegum. Smakar gudomligt hallon, jordgubbe och vanilj.

 

Nu finns det även att köpa himalaya salt.

 

Nu till roligast. Jag har tagit hem massor med olika surfaktanter så att Ni kan göra egna schampo, bubble bad, ansikte tvätt, duschtvålar osv osv. Naturligtvis kommer jag hjälpa till med inspiration och recept. Det finns Coco glucoside, Decyl glucoside, Lauryl glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate och Disodium Lauryl Sulfosuccinate (mild alternativ till SLS i pulver form). Det finns även andra surfaktanter från tidigare. 

 

För att vi ska kunna skapa produkter som kommer att bära i sig värde i form av vitaminer och proteiner har jag tagit hem Honeyquat 50 och hydrolyserad havreprotein. Mera detalj information om ingredienser kommer jag skriva senare.

 

Nu till tvålen.

 

För att göra grandient tvål i pepparkaksburk som jag gjorde behöver du:

 

 

 

Gör såhär:

 

Du kommer att ha 8 olika lag, á  100g.

 

1.       Skär tvålmassa i bitar och smälta den i ett vattenbad.

 

 

 

2.       Rör i doftolja

3.       Häll första lagen i formen. Den kommer att bli vit. Använda våg så att du får den exat 100g om du vill ha jämn färg förändring. Spraya utta med trollhassel och låt stelna några minuter.

 

 

 

4.       Rör 1 dropp röd tvålfärg i tvålmassan.

5.       När första lagret har fått på sig tjock lager som går inte att trycka sönder när du trycker på den lätt med finger (den ska inte vara stenhård), kan du spraya den en gång till med trollhassel och hälla på nästa 100g tvålmassa. Se att din tvålmassa inte blir för varm så att den smälter första lagret.

6.       Fortsätt att färga varje lager med 1 dropp färg och hälla lag efter lag tills du har använt upp tvålmassan. Om du vill ha starkare färg då kan du öka färg koncentration med några droppar.

7.       Låt tvålen stelna i rumstemperatur. Det kommer att ta några timmar. Tvålar gjorda med flera lager ska inte ställas i kylen, då olika lag kommer separeras.

8.       Ta tvålen ur formen, skära i bitar och paketera.