Kamomill krämbalsam

 

Det har got en månad från min sista hårtvätt med schampo. Jag började ”NoPoo” experiment med att tvätta hår med aleppo tvål men efter 2 gånger tvättande och äppelcidervinäger sköl förstod jag att det är inget för mig. Hårbotten började klia och jag tyckte synd om mitt hår och vill inte längre utsätta de för hög ph.

 

Då var det dags att läsa på ordentligt så jag fick gå genom hela www.nopoo.se sida. Jag fick lära mig mycket nytt. Trodde innan att ”NoPoo” står för ”Nej till skit” (vilket det står också för) men det står ju helt enkelt för No Shampoo.

 

Efter jag lärde mig alla möjliga tvättmetoder bestämde jag mig för rågmjölstvätt. Jag valde den för att rågmjöl sägs att innehålla saponiner. Jag har inga vetenskapliga bevis men jag måste säga att mitt hår blir ren och det är väl enda som behövs.

 

Procedur är lite mer tidskrävande än vanlig schampotvätt. NoPoo hårtvätt innebär att man sköljer hår väldigt noggrant och det tar tid.

 

Jag har inte märkt någon skillnad mellan schampotvätt eller Nopootvätt på mitt hår förutom att de känns på nått sätt tyngre efter varje tvätt, förmodligen på grund av lite fett som blir kvar i håret. Jag har inte heller upplevt att håret stannar rena längre eller tvärtom.

 

Under denna månad har jag använt balsam en gång och jag sköljer inte med ÄCV efter varje tvätt.

 

Jag vill fortsätta med att använda balsam en gång i vecka men nästan alla balsam som finns att köpa innehåller massa oljor vilket passar inte mitt hår. Istället gjorde jag min egen balsam med BTMS (innehåller Behentrimonium Methosulfate som är vanlig conditionämne i flesta balsam).

 

 

 

Krämbalsam med kamomill hydrolat

 

Vattenfasen

82 % kamomill hydrolat

4 % glycerin (fuktbindrare)

2 % havreprotein (protein, ger silkeskännsla, filmfoamer, mjukgörare)

 

Fettfasen

 

4 % BTMS (conditioner + förtjocningsmedel )

 

Tredjefasen

2 % panthenol (fuktbindrare)

3 % Honeyquat 50 (fuktbindrare, filmfoamer, mjukgörare)

2 % geogard ultra (konserveringsmedel)

1 % rosmarin eterisk olja

 

Gör såhär

Jag gjorde 200g balsam. Du kan göra vilken som helst mängd åt gången. Har du ingen våg där du kan väga ingredienser i 0,5g då är det svårt att få allt matcha exakt. Det är enklare att göra en större sats än mindre.

 

Om du önskar att göra 100% enkel sats då tar du 82g hydrolat, 4g glycerin, 4g BTMS osv. Vill du göra 500g då multiplicerar du allt med 5.

 

1.       Väga vattenfas i en skål eller mindre kanna. Gör samma med fettfas.

2.       Värma båda faser i vattenbad till 750C.

3.       Börja mixa vattenfas med stavmixare och häll fettfasen lite i taget.

4.       Fortsätt mixa för 1 min.

5.       Låt blandningen svalna till 450C.

6.       Mixa in tredje fasen.

7.       Låt balsam svalna till rums temperatur och häll i burkarna.

 

Kommentar: BTMS innehåller även cetylalkohol vilket gör balsam ganska tjock. Därför använder jag burk istället för flaska.

Visa fler inlägg