Kallrörd eller varmrörd tvål?

Trevligt med så många besökare och läsare på bloggen. Kul att ni är så många som är intresserad i tvåltillverkning.

Nu när jag har skrivit om förtvålningsprocessen kan vi titta närmare på olika metoderna som används i naturtvåltillverkning. Du kan läsa inlägget om förtvålniningen här.

Förr i tiden kokade man tvål. Några av er kanske även minns hur era mammor/mormor/farmor gjorde det. Det var vanligt att man använde allt som fanns i hushållet så de kokade tvål från fetter som blev kvar från olika djur.

Inte så längesen kom tvålmakare på att egentligen behöver man inte koka tvål, att man kan röra ihop ingredienser kalt (förtvålningen i sig själv är en process som genererar värme). Därför kallas processen för kallrörd tvål.

(Kallrörd tvål cold process CP)

Fördel med kallrördtvål är att den ger möjlighet att ”leka” med tvålsmeten för att göra färgad och mönstrad tvål. Beroende på recept och tillsattser kan man få upp till 30 min arbetstid på sig innan förtvålningsprocessen börjar och tvålen blir varm och tjock. Enligt kallrördtvål metoden blandas oljor/fetter med lut (kaustiksoda som är löst i vatten) vid temperatur kring 40-500C (kan vara olika bland tvåltillverkare, kan blandas även rumstempererad). Efter man har blandat de ingrediensgrupperna kan man börja tillsätta olika tillsattser som färg och doft, torkade blommor och leror. Man kan dela på massan och hälla den i formen lite hur man vill för att få det utseende som man vill åstadkomma. Tvåltillverkning är en kreativ konst som tar lite tid att lära sig. Man blir bättre och bättre med varje gång. 

En annan fördel med kallrörd tvål är att man behöver inte stå vid grytan och verkligen koka tvål (som man gör när man tillverkar varmrördtvål). Processen är i princip färdig när man har hällt massan i formen, resten av jobbet gör den kemiska reaktionen.

 

Kallrörd tvål är vanligaste tvåltillverkningsmetoden som används bland tvålmakare runt om krig i världen.

Nackdelen med kallrörd tvål är att alla tillsatser blandas in i smeten innan tvålen börjar bli varm. Det betyder att även ingredienser som inte tål värme tillsäts vilket kan göra att tex. vissa eteriska oljor (olika eteriska oljor har olika flash point värde) blir förstörda med värme och tvålen doftar inte lika starkt som man kanske förväntade sig. Hur hög värme blir i processen beror mycket på vilka ingredienser man använder och vid vilken temperatur de blandas.

Efter man har hällt tvålsmeten i formen kan det ta några dygn (beror mycket på recept och vatteninnehåll) innan tvålen blir tillräckligt hård för att man ska kunna kärna den i bitar och torka. Eftersom kallrörd tvål innehåller mycket vatten behöver den lagras för att överblivet vatten ska torka ut och tvålen ska bli hårdare. Normalt tar det 4-5 veckor men det kan vara lite olika vilken tvål man gör. Vissa tvålar sägas bli bättre med tiden (tex. olivoljetvål och aleppotvål).

 

Varmrördtvål (hot process, HP)

Början av processen för tillverkning av varmrörd tvål är samma som för kallrördtvål. Skillnaden är att man tillsätter alla ingredienser förutom doft i smeten (man kan blanda in färgen senare, beror på recept), värmer upp och kokar tvålsmeten i ett vattenbad eller Crockpot (slowcocker). Uppvärmningen sätter fart på förtvålningsprocessen och tvålen blir klar snabbare (vatten kokar ut). Dock blir tvålsmeten ganska tjock som gör att massan blir svårare att jobba med vilket ger inte så många fria händer när det gäller kreativ design av tvål. Det blir oftast enfärgad tvål. Doften tillsätts när tvålsmetens temperatur har gått ner något till temperatur som förstår inte känsliga doft ingredienser. Det betyder att varmrörd tvål är vänligare metod när man vill jobba med eteriska oljor då de inte blir så mycket påverkade både från värmen och förtvålningen. När doften är in blandad häller (eller pressar) man smeten i formen och låter stelna (normalt i cirka 24 timmar). Efter det är tvålen i princip klar för användning. Det rekommenderas dock att lagra även varmrörda tvålar i några veckor för att de ska blir hårdare.

Kallrörd varmrörd tvål (cold process hot process CPHP)

Det är en metod där man blandar både varm och kallrördtvål metod. Metoden ser ut så att man gör en tvål enligt kallrördtvål metod, designar den hur man vill och häller i formen. Formen ställs sen i en varm ugn. Det sägs att uppvärmning av tvålmassan på det sättet lyfter fram färger i tvålen. Det är en metod som kan användas bara med värmetåliga doftoljor som blir inte förstörda. Här skulle jag nog spara eteriska oljor till en annan tillverkningsprocess. 

 

Nästa gång bjuder jag på uppdaterad steg för steg guide för tillverkning av kallrörd tvål.

Trevlig kväll,

 

Sofia

32 kommentarer
publicerat i Kallrörd tvål
Taggar: Koka tvål, gör egen tvål, kallrörd tvål, naturtvål, tvål, tvåltillverkning, varmrörd tvål
Visa fler inlägg