DIY julklappstips: sockerskrubb med havre

 

 

Nu när det är mindre än två månader kvar till jul är det dags att börja planera julklappar, framför allt de som du ska göra själv.

 

De kommande veckorna kommer jag att blogga om olika recept och instruktioner för produkter som Ni skulle kunna använda för att göra hemgjorda naturliga julklappar.

 

Vår hud skriker efter näring och mjukgörande medel.  Det är svårt att klara vintern utan en skrubb. Här kommer ett enkelt recept för sockerskrubb som inte kräver några stora mängder av olika ingredienser eller djupare kunskap om kosmetiktillverkning.

 

 

För 250g skrubb behöver du:

50 g Havregryn eller havrekli

140 g socker

10 g kakao

25 g ricinolja

25 g mandelolja

2,5 g Oatmeal, Milk & Honey doftolja

250 ml burk

 

Gör såhär:

1.       Krossa havregrynen med stavmixare till mindre bitar.

2.       Blanda havregryn, socker och kakao i en skål.

3.       Rör i ricinolja, mandelolja och doftolja.

4.       Häll i burken.

5.       Klart!

 

Kommenar:

  • Detta recept innehåller inga konserveringsmedel. Produkter som inte innehåller vatten behöver inte konserveras. Dock, om din skrubb kommer att vara i kontakt med vatten kommer det att finnas risk för bakterietillväxt. Om du vill undvika det kan du använda sked eller skopa när du tar skrubben eller konservera den med konserveringsmedel som är lämplig för produkter som inte är vattenbaserade (anhydrous). 
  •  Du kan röra i mer olja om du känner att skrubben blev för torr.
  • Du kan alltid byta ut ricin- och mandelolja mot någon annan olja.
  • Observera att för mycket doftolja kan göra produkterna irriterande och allergiframkallande. Tillsätt aldrig mer än 3 % doftolja av totalvikten i dina produkter. Jag brukar ha ungefär 1 % i produkter som ska stanna kvar på huden och lite mer i de som ska sköljas av eller blandas ut (t.ex. badsalt, badbomber, tvålar, duschtvål m.m.).
  • Prova produkten på dig själv och se om du tycker om den innan du ger bort den.

 

Sofia