Introduktion i glycerintvåltillverkning

Att göra egen tvål från glycerintvålmassa är populär och enkel sätt att komma igång med tillverkning av sina egna handgjorda tvålar. 

Tvålmassa (kallas också som glycerintvålmassa eller melt and pour soap base (M&P soap) ) är en värdig tvål som är klar att användas som den är. Oftast vill man ge tvålar lite färg och doft och här blir det roligt för att möjligheter att använda sin fantasi och skapa kreativa produkter från tvålmassa är obegränsade. 

Tvålmassa till skillnad från "vanliga" tvålar är tillverkad från förtvålade oljor och en blandning av surfaktanter/tensider och har hög glycerininnehåll (därför kallas den för glycerintvålmassa). Glycerin är en mycket effektiv och bra fuktbindrare som återfuktar och lämnar ett tunt skyddande lager på huden. Därför känns händerna oftast mjuka och lena efter man har tvättat de med glycerintvål. 

(Lånad bild).Tvålmassa finns i alla möjliga varianter och kombinationer. Vanligaste är transparent och vit massa. Med transparent massa kan man gör genomskinliga tvålar eller tvålar med starka färger, tex röd, grön, svart eller glittrande tvålar färgsätta med micas. Vit tvålmassa ger pastella toner som rosa, gul, grå osv. 

Sen finns det tvålmassor med lite olika innehåll, mildare och starkare ( med eller utan SLS), ekologisk, palmfri eller med palmolja, osv. Det finns även tvålmassor med olika tillsatser, tex. med sheasmör, getmjölk, olivolja, aloe vera, havre, mm. 

Det vilken tvålmassa man väljer är en smak och preferensfråga eller vilka tvålar man vill göra. 

Här på Tvålköket har jag ambition att inom kort framtid utöka sortiment av tvålmassa med tillsatt sheasmör och getmjölk. 

Nästa gång ska vi titta närmare på hur man tillverkar tvål från glycerintvålmassa. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram,

Sofia
#1 - - CEcilia och molly:

Hej! vi har kollat på din blogg och vi är väldigt intressant. vi håller på med ett UF företag och vi ska tillverka egen tvål. Så vi har en fråga. Vilken tvål är enklast att göra själv hemma som är mest ekonomisk? tacksam för svar :)

#2 - - cecilia lindberg:

Hej! Jag har en fundering.. Tvålmassa/glyceringmassa kan man byta ut det mot flytande glicering vid tillverkning av hårda tvålar? Cecilia