Raktvål

Hej,

 

Min morfar och farfar kommer att få som julklapp en raktvål som ger mycket läder är mjukgörande och lämnar huden mjuk och fin som baby hud.

 

Tvålen passar väldigt bra om man har lätt att få hudirritation efter rakning.

 


Recept

190g Vatten
77g Kaustiksoda
205g kokosolja
255g olivolja
40g kastorolja

2 msk kaolin lera
10 ml doft eller eterisk olja
färg

 

Oljor för överfettning (oljor som man tillsätter till tvålmassa efter kaustiksoda och oljor är blandad och förtvålnings process har börjat. Oljor använt för överfettning kommer inte förtvålas. Dom kommer att stanna i tvålen som dom är och mjukgöra huden med sina egenskaper).


16g avokadoolja
14g aprikoskärnolja

 

Nu är det bara kvar att gå och köpa rakborste.

 

Sofia

#1 - - Git:

Hej !
Mycket bra beskrivningar och fin fina tvålar :). Lite ny i tvålskaparvärlden och blev osäker helt plötsligt på hur det fungerar i tvål calculatorn, står oftast 5% i kolumnen för överfettning och det förstår jag men. .. är det inräknat då att man ska lägga till 5% efter spårningen eller har den räknat ut eget och det blir tio procent om man lägger till själv? Det står ju oxå om fragranse %, är det endast doften och inte typ arganolja?
Tack för att du skriver och hälsningar från en tvålberoende numera. Git

Svar: Hej,

I tvålkalkylatorn kan du styra själv med hur stor % överfettning du vill göra din tvål. För det skriver du själv siffran. Det kan vara mellan 1-15% om jag minns rätt. Det mer du överfettar det mjukare tvål blir så det gäller att hitta rätt. 5-8% är nog helt ok tror jag. Om man räknar överfettning på det sättet behöver man inte kalkylera förtvålningsvärde för oljan så i printsip kan man använda vilken olja som helst.

Doftolja räknas inte in i överfettning.

Du kan använda 1-3% doftolja för totalvikt av förtvålade oljor.

Jag använder mig av den här tvålkalkylator http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp och överfettning räknas i rutan superfatt.

Bästa julhälsningar

Sofia
Sofia

#2 - - Gunn Zakariassen:

Hei. Jeg er helt fersk i denne hobbyen med å lage såpe. Til min store glede fikk jeg tips om denne bloggen. Jeg har noe jeg lurer på, hva er " kaolin lera"? Hvilken leire er det? Kokkusolja er det det samme som kokkusfett? Mvh Gunn :-))

Svar: Hej!

Kaolin lera kallas också för vit lera (white clay) eller proslinslera.

Kokosolja och kokosfett är samma sak :)

Hälsningar

Sofia
Sofia