Kallrörd eller varmrörd tvål?

Trevligt med så många besökare och läsare på bloggen. Kul att ni är så många som är intresserad i tvåltillverkning.

Nu när jag har skrivit om förtvålningsprocessen kan vi titta närmare på olika metoderna som används i naturtvåltillverkning. Du kan läsa inlägget om förtvålniningen här.

Förr i tiden kokade man tvål. Några av er kanske även minns hur era mammor/mormor/farmor gjorde det. Det var vanligt att man använde allt som fanns i hushållet så de kokade tvål från fetter som blev kvar från olika djur.

Inte så längesen kom tvålmakare på att egentligen behöver man inte koka tvål, att man kan röra ihop ingredienser kalt (förtvålningen i sig själv är en process som genererar värme). Därför kallas processen för kallrörd tvål.

(Kallrörd tvål cold process CP)

Fördel med kallrördtvål är att den ger möjlighet att ”leka” med tvålsmeten för att göra färgad och mönstrad tvål. Beroende på recept och tillsattser kan man få upp till 30 min arbetstid på sig innan förtvålningsprocessen börjar och tvålen blir varm och tjock. Enligt kallrördtvål metoden blandas oljor/fetter med lut (kaustiksoda som är löst i vatten) vid temperatur kring 40-500C (kan vara olika bland tvåltillverkare, kan blandas även rumstempererad). Efter man har blandat de ingrediensgrupperna kan man börja tillsätta olika tillsattser som färg och doft, torkade blommor och leror. Man kan dela på massan och hälla den i formen lite hur man vill för att få det utseende som man vill åstadkomma. Tvåltillverkning är en kreativ konst som tar lite tid att lära sig. Man blir bättre och bättre med varje gång. 

En annan fördel med kallrörd tvål är att man behöver inte stå vid grytan och verkligen koka tvål (som man gör när man tillverkar varmrördtvål). Processen är i princip färdig när man har hällt massan i formen, resten av jobbet gör den kemiska reaktionen.

 

Kallrörd tvål är vanligaste tvåltillverkningsmetoden som används bland tvålmakare runt om krig i världen.

Nackdelen med kallrörd tvål är att alla tillsatser blandas in i smeten innan tvålen börjar bli varm. Det betyder att även ingredienser som inte tål värme tillsäts vilket kan göra att tex. vissa eteriska oljor (olika eteriska oljor har olika flash point värde) blir förstörda med värme och tvålen doftar inte lika starkt som man kanske förväntade sig. Hur hög värme blir i processen beror mycket på vilka ingredienser man använder och vid vilken temperatur de blandas.

Efter man har hällt tvålsmeten i formen kan det ta några dygn (beror mycket på recept och vatteninnehåll) innan tvålen blir tillräckligt hård för att man ska kunna kärna den i bitar och torka. Eftersom kallrörd tvål innehåller mycket vatten behöver den lagras för att överblivet vatten ska torka ut och tvålen ska bli hårdare. Normalt tar det 4-5 veckor men det kan vara lite olika vilken tvål man gör. Vissa tvålar sägas bli bättre med tiden (tex. olivoljetvål och aleppotvål).

 

Varmrördtvål (hot process, HP)

Början av processen för tillverkning av varmrörd tvål är samma som för kallrördtvål. Skillnaden är att man tillsätter alla ingredienser förutom doft i smeten (man kan blanda in färgen senare, beror på recept), värmer upp och kokar tvålsmeten i ett vattenbad eller Crockpot (slowcocker). Uppvärmningen sätter fart på förtvålningsprocessen och tvålen blir klar snabbare (vatten kokar ut). Dock blir tvålsmeten ganska tjock som gör att massan blir svårare att jobba med vilket ger inte så många fria händer när det gäller kreativ design av tvål. Det blir oftast enfärgad tvål. Doften tillsätts när tvålsmetens temperatur har gått ner något till temperatur som förstår inte känsliga doft ingredienser. Det betyder att varmrörd tvål är vänligare metod när man vill jobba med eteriska oljor då de inte blir så mycket påverkade både från värmen och förtvålningen. När doften är in blandad häller (eller pressar) man smeten i formen och låter stelna (normalt i cirka 24 timmar). Efter det är tvålen i princip klar för användning. Det rekommenderas dock att lagra även varmrörda tvålar i några veckor för att de ska blir hårdare.

Kallrörd varmrörd tvål (cold process hot process CPHP)

Det är en metod där man blandar både varm och kallrördtvål metod. Metoden ser ut så att man gör en tvål enligt kallrördtvål metod, designar den hur man vill och häller i formen. Formen ställs sen i en varm ugn. Det sägs att uppvärmning av tvålmassan på det sättet lyfter fram färger i tvålen. Det är en metod som kan användas bara med värmetåliga doftoljor som blir inte förstörda. Här skulle jag nog spara eteriska oljor till en annan tillverkningsprocess. 

 

Nästa gång bjuder jag på uppdaterad steg för steg guide för tillverkning av kallrörd tvål.

Trevlig kväll,

 

Sofia

19 kommentarer
publicerat i Kallrörd tvål
Taggar: Koka tvål, gör egen tvål, kallrörd tvål, naturtvål, tvål, tvåltillverkning, varmrörd tvål

Introduktion i naturtvåltillverkning. Vad är tvål?

När det gäller tvåltillverkning så finns det inte så många metoder att välja på. Vill man göra egen tvål från grunden då kommer man göra en så kallad naturtvål där fetter och oljor förtvålas med hjälp av basisk ingrediens. Det är just så man gjorde tvål, innan det kom industriella lösningar där tvål blandas ihop från olika färdiga löddrande ämne – tensider/surfaktanter (som SLS, cocomidopropyl betain, osv.), även de har mer eller mindre gått genom förtvålningsprocessen fast vi ser inte och får inte uppleva det som vi gör när vi tillverkar egen tvål. Även glycerintvål är sammanställd av en blandning av både naturtvål och färdiga tensider. Förtvålning betyder att fettsyra (olja) reagerar med bas (kaustiksoda) och skapar fettsyresalt (tvål).

 

Förr i tiden blandade man fetter med aska (bas) vilket gjorde att fetterna förtvålades. Idag använder man oftast ren kaustik soda.

Minns ni vad ni lärde er i kemiklassen i års kurs 7-9 eller i gymnasiet? Fick ni göra tvål? Tror många har glömt hur det går till. Så låt oss väcka minnet och gå genom hela processen en gång till.

För att förtvålningen ska ske behöver man kaustik soda (hydroxid) och oljor eller fetter (fettsyror).

Hydroxid: I tvåltillverkning använder man natriumhydroxid (sodium hydroxide) för tillverkning av hårda fasta tvålar och kaliumhydroxid (potassium hydroxide) för flytande tvål. De ger liknande kemisk process i tvåltillverkning fast med annorlunda fysisk form (fast eller flytande).

Fettsyror: Olika oljor och fetter innehåller olika fettsyror. Dom mest förekommande syror i tvåltillverkning är oljesyra, linolsyra, stearinsyra, palmitinsyra, myristinsyra, ricinsyra. Det är fettsyror som avgör tvålens egenskaper. Så genom att medvetet välja och kombinera olika syror (vi vet det när vi bestämmer oss vilka oljor kommer användas i tvåltillverkning) kan vi påverka tvålens slutliga egenskaper. Till exempel kommer tvål som innehåller mycket linolsyra (tvål med hög kokosfett) ha följande egenskaper: hård, bra rengöring, stora bubblor, uttorkande. Mer om det när jag kommer att skriva om hur man sammansätter ett eget tvålrecept.

Låt oss titta på tvål ur kemiskt perspektiv.

Natriumtvål (förtvålas med natriumhydroxid) = Natrium salt av olika fettsyror

Kaliumsåpa (förtvålas med kaliumhydroxid) = Kalium salt av olika fettsyror

 

Hydroxiden och fettsyrorna reagerar med varandra genom hydrolys – en process som bildar glycerin (glycerol) och tvål. Glycerin är tvåltillverkningens biprodukter som blir kvar i tvålen. Glycerin är väldigt bra fuktbindrare som lämnar tunn hinna på huden som skyddar från uttorkningen och hjälper att transportera fukt från luften in i huden. Därför är naturtvål sällan uttorkande. Hydrolys är en process som genererar värme (därför blir tvålen varm).

Så nu vet vi att hydroxid + fettsyra = salt av fettsyra

Exempel: Vetenskapligt namn enligt INCI skulle för fast förtvålad kokosfett vara följande:

Sodium hydroxide + cocos nucifera oil = Sodium cocoate (salt av kokosfett) och glycerin, där sodium refererar till natriumhydroxid.

Och för flytande förtvålad kokosfett:

Potassium hydroxide + cocus nucifera oil = Potassium cocoate (salt av kokosfett) och glycerin där potassium refererar till kaliumhydroxid.

Vattens roll i tvåltillverkning.

Vatten används i tvåltillverkning som lösningsmedel för hydroxider. Genom att tillsätta vatten till processen får man flytande smet som ger oss möjlighet att jobba och ”leka” med tvålsmeten tills vi får den utseende för tvålen som vi till.

Vatten kan ersättas med andra flytande ingredienser som getmjölk, kokosmjölk, öl, vin, fruktjuice, mm. Syftet med det är att transportera ingrediensernas egenskaper till tvål. Mer om det när vi kommer till sammansättning av egen tvål recept.

 

Varför ska man överhuvudtaget tillverka egen tvål undrar ni säkert nu? Därför att på det sättet kan man kontrollera hela processen och vilka ingredienser som ingår i ens produkt. Man kan välja vilka ingredienser man vill använda och utesluta och man kan välja om man vill doftsätt tvål och vad man vill använda för att göra det. Men framför allt så tycker jag att det är kul att göra själv!

 

 

Stämplade julhälsningar

Hej,

Tidigare i veckan gjorde jag kallrördtvål med pepparmynta och eukalyptus eteriska oljor som jag tänkte ge bort till familjemedlemmar som julklapp. 

Det var länge sedan jag gjorde kallrörd tvål. Har mest varit inspirerat av att leka med glycerintvålmassa. Älskar doften av färsk kallrördtvål, så fet och fruktig.

Stämplar köpte jag på Åhlens ( det är kakstämplar). 

Färgat med lite bonze mica. 

Kallrörda tvålar ska stämplas direkt efter man har tagit dom ut från formen, annars blir dom för hårda. 

Tror att stämpel skulle inte funka med vanlig glycerintvål men har tänkt att test på ekologisk tvålmassa ( den är lite mjukare ). 

Få se vad jag hittar på.

Bilder på tvålar....












Visa fler inlägg