Allmänt om ljus

 

Det pratas mer och mer om ljus och hur farligt/ofarligt det är för både hälsa och miljö. Oavsett om man köper ljus eller tillverkar egna är det några saker som man ska veta. Jag tänkte göra en sammanfattning av funderingar som jag har samlat ihop kring ljus när det gäller både köp och tillverkning.

Jag börjar med basråvaror för att det känns som att det är det som pratas mest om. För att ljuset ska kunna brinna behövs bränsle, som framställs från lite olika råvaror. Oftast är det olja, både vegetabilisk, animalisk och syntetisk. För att kunna forma ljuset behöver man vax alternativ oljelampa). Vax är en form av olja som kommer i hård form. För att framställa vax från olja använder man hydrogenering där olja härdas med hjälp av olika tillsattser och ändring av kemisk stryktur till ett fastare material som kallas vax. Det är samma process som används i farmställning av margarin från olja.   

Här är en lista på alla möjliga råvaror som jag kommer på just nu. Jag skulle vilja påpeka lite speciellt att det är fel att kalla ljusmassa för stearin som många gör. Stearin är inte allmän namn för materialet som ljus tillverkas av. Stearin är en specifik typ av råvara, en material och att kalla alla ljus för stearinljus är helt enkelt fel.

 

 

Så vilka är de mest kända råvaror som ljus tillverkas av?

Paraffin – Det är nog inte längre nyhet att paraffin tillverkas av råolja. Det är oljeindustris restprodukt. Billig och brinner bra. Det pratas mycket om paraffinljuset dåliga hälsoeffekter. Uttrycket ”Att tända paraffinljus är samma som att köra diselmotor i köket” pratar för sig själv, farliga avgaser ska inte ha plats hemma.

Personligen skulle jag nog lämna paraffinljus i butiken och använda bensinliknande råvaror för det de är tänkta för – köra bil på.

Stearin – En råvara som oftast framställs av palmolja. Palmolja är en bra olja som används mycket i asiatiska länder i matlagning. Palmolja är också relativt billig råvara och därför förekommer den mer och mer i färdiga matvaror då den tillåter att hålla kostnadspriser låga. Tyvärr så finns det alltid andra sidan av myntet och det är sällan man kan få nånting billigt utan bekostnad av annat. Massiva palmodlingar och körd påverkar negativt både miljö och djur som lever i regnsskogar. Personligen så försöker jag undvika produkter som innehåller palmolja så mycket jag kan. I princip kan stearin lika väl framställas från ekologisk eller kontrollerad palm odling, har dock aldrig sett att nån gör det eller säljer. Hoppas verkligen på framtida lösningen då stearinljus brinner bra och ger fina frostade effekter.

Stearin kan också framställas av köttindustris restprodukter – slakteriavfall. En av Sveriges största ljustillverkare Liljeholmens använder just denna typ av stearin i sin tillverkning. Det är nog upp till var och en att bestämma och tycka till om det är passande att använde det. Personligen skulle jag som konsument vilja veta innan jag köper ljus vad de är gjorda av för att jag ska kunna välja om det passar ihop med min livsfilosofi och åsikter.

Sojavax – En råvara som har blivit mer och mer vanlig i ljustillverkning. Framställs från sojaolja och tillverkas mest i USA. Sojavax påverkar inte hälsa negativt när man tänder ljus. Soja är också en förnybar växt som påverkar inte miljö på samma sätt som det gör tex. palmolja eller paraffin (råolja är inte förnybar). Dock diskutteras det mycket om sojaolja är genmodifierad eller inte och vilka hälsoeffekter det bär med sig samt. vilka förhållande människor som jobbar i sojaodlingar har. Det är väldigt mycket snack om det men väldigt få bevis. Då det finns få alternativ till sojavax i nuläget har jag valt att sälja just denna typ av vax på Tvålköket. Så fort det kommer att finns bättre alternativ kommer jag gärna byta ut det.

Här skulle jag gärna också vilja påpeka att det tyvärr inte finns något ekologiskt sojavax (ekologiskt är inte samma begrepp som miljövänligt). Det förekommer att tillverkare och ljusmakare påstår att deras ljus är ekologiska eller tillverkas av ekologisk sojavax. Det som är mycket vilseledande och felaktigt. Hydrogenering är en syntetisk process och även om växten till grundråvaran (oljan) kan vara ekologiskt odlad så gör själva framställnings metoden så att vaxet kan inte certifieras som ekologisk (gäller alla vax förutom bivax så länge jag vet).  Så tänk på det och ifrågasätt när ni ser nån att påstå att de har 100% ekologiska ljus eller använder ekologisk sojavax.

Bivax – Som namnet säger kommer bivax från bin. En produkt som blir kvar efter biodlingar. Sägs ha många bra hälsoeffekter. Tillverkas i ganska begränsad mängd och har tyvärr rätt hög inköpspris, därför inte så vanlig i ljustillverkning. Bivax är ett hårt vax med ganska hög smältpunkt. Den är också mycket kladdig att jobba med. Bivax är den enda vax som i vanliga fall går inte genom hydrogeneringsprocess och kan certifieras som ekologisk om den kommer från ekologisk biodling.

Rapsvax - Framställs av rapsolja. Positivt med raps är att den odlas i Europa (vilken minskar miljöpåverkan genom mindre transport), den växer fort utan stor behov av bekämpningsmedel och tillsyn, den innehåller inga skadliga ämnen som kan påverka hälsa (som tex. paraffin gör). Rapsvax är relativt ny råvara i ljustillverkning. Den är annorlunda att jobba med om man jämför med. text sojavax. Den är på nått sätt hårdare och kladdigare och är svårare att få till att brinna bra i olika doft och färgkombinationer. Därför förekommer den inte så ofta men det börjar komma mer och mer ljusmakare som använder den i sin tillverkning.

Kokosvax, aprikosvax, karnaubavax, mm.  – man kan framställa vax från vilka vegetabiliska oljor som helst. De tre är nog mest förekommande i ljus med olika blandade råvaror. De är ofta lite dyrare och kanske därför inte så populära i tillverkning.

 

 Sojavax
 

Andra ingredienser i ljus

Nu har jag berättat om olika vax som används i tillverkning.

Det kan också vara bra att veta att det finns många (minst lika många som det finns olika vax) typer av vekar som passar olika vax. Finns bland annat pappersvekar, bommolsvekar, vekar med zink, trävekar, flätade och oflätade vekar, oljevekar, mm.

Tycker man om doftljus då vet man att ljus innehåller doftämne. Det kan finnas ljus som innehåller endast synetiska parfymer (doftoljor), eteriska oljor (pressas från olika växter) eller blandningar av båda två. Det är svårt att säga om eteriska oljor är bättre än de syntetiska då båda innehåller olika typer av allergiframkallande ämne.  Är man allergisk mot olika allergiframkallande ingredienser då ska man titta noggrant på förpackningar.

Det gäller nya regler för märkning av doftljus från den 1 juni 2015. Alla ljus som tillverkas och släpps på markanden efter det datumet ska ha ordentliga allergimärkningar, samt. information om olika hälso och miljöfaror.

Förutom doft och veke kan ljus innehålla även olika ämne som förbättrar brinnkvalité på ljuset (ibland vill man text. göra ljus som doftar extra starkt). Det finns tyvärr inga krav på märkning av innehåll av ljus i nuläget (förutom allergener, hälsa och miljöfaror) så det är svårt att spåra om alla ljus som säljs innehåller verkligen 100 % det som skrivs på förpackningen.  

 

Trevlig kväll,

 

Sofia

 

 

 

 

3 kommentarer publicerat i Ljus
Taggar: doftljus, göra egen ljus, göra ljus, göra själv, ljus, ljusgjutning, ljustillverkning, sojaljus
#1 - - emma:

Wow detta var behövlig information! Jag hade ingen aning om att man använde animaliska produkter i ljus vilket är bra för mig att veta som är vegetarian men som strävar mot den veganska livsstilen, så tack!
Lite intressant för övrigt hur många "hälsoguider" råder en till att använda ljus vid t.ex. yoga, meditation o.s.v. när ljus tydligen kan vara hälsoskadliga haha.
Riktigt bra och behövligt inlägg hursomhelst, bra jobbat!

Svar: Hehe. Tack!Tycker det är oärligt att inte berätta om saker rakt till konsument. Det är väldigt många som inte känner till det att stearinljus kommer ofta från slakteriavfalls rester.

Mera riktiga produkter åt folket!
Sofia

#2 - - My:

Hej,
Mycket bra info! TAck! :)))))
Jag undrar dock om man ska göra egna ljus i glasburk och ska klistra på en etikett. Vad ska det vara för material på etiketten? Brandsäker etikett?? Är det något med speciell klister eller kan man köpa vita etiketter från ex Panduro? Jag menar både för brandrisk och att den inte ska smälta bort....?!

Tack för svar,
Med vänlig hälsning/My

#3 - - maria:

Jag tackar för denna servicen och allt ni har I butiken som gör livet härligt för tvålälskarna. Jag saknar bland annat_- oliv oil- formen . Jag hoppas att dem inte är slut för alltid!!!