Formulerar tigerbalsam recept

Hej hej,

När jag var liten så hade vi en annan typ av tigerbalsam i Estland (egentligen tror att det kunde finnas överalt i Sovjet). Den heter "Vietnam balsam" eller "guld stjärnan" och den existerar fortfarande och man kan köpa den på apoteket.

 

Vietnam balsam är en universal ”läkemedel” som hjälper mot allt: hosta, ont, hudvärk, täppt näsa, influensa, muskelsmärta osv.

  

Då när jag var liten, behandlade min mormor mig alltid med den, men nu är det daggs för mig att tillverka min egen och överraska henne.

 

Jag har hålat på och provat hitta den recept som kan vara nära originalet som jag har upplevd men varje gång kände jag att salvan blev inte så stark som det ska vara. Med Vietnam balsam får man riktigt brännande och värmande känsla på huden och tårar.

 

Men men, idag har jag kommit närmare och tänkte att skriva ner den sist recept jag fått.

 

Så blev det:

 

7 g bivax

29 g kokosfett

100 droppar pepparmynt eteriska olja

90 droppar kamfer eteriska olja

60 droppar eukalyptus eteriska olja

25 droppar nejlika eteriska olja

25 droppar kanel eteriska olja

6 ml burkar

 

Jag smälte bivax och kokosfett och rörde i eteriska oljor. Det är ju lite problematisk med bivax som har ganska hög smältes temperatur och man måste låta den kallna till ca 40C innan man stoppar i eteriska oljor för att inte döda dom med hög temperatur. Problem med bivax är att den börjar kallna och bli klumpig och det gör att man kan inte riktigt röra i eteriska oljor.  Tror jag ska prova göra salvan med nån annan vax med lägre smältes temperatur nån gång.

 

I alla fall ska jag hålla er uppdaterad hur det går för mig med min Vietnam/Tiger balsam formulering.

 

Sofia