Mineralsmink

Hej,

Den senaste åren har mineralsminkets popularitet exploderat. Den har blivit väldigt populär även vi tvål och naturkosmetikmakare, mer och mer praktiserar att göra egen mineralsmink.

Vad är egentligen mineralsmink? Läste en ganska bra artikel i senaste "Hälsa" (Oktober 2011, nr.10) som jag kommer att referera kort nu.

Vit zinkoxid, glittrande kiseldioxid och järnoxid i gul, rött och brunt. Dessa och ytterligare cirka 4000 mineraler finns naturligt i jordskorpans stenar och berg. Renade, krossade till pulverform och snyggt paketerade i dosor utgör de vad vi kallar mineralsmink. Den är som mycket fint krossad sand.

Vanligt smink är som socker, det löses upp med vatten och kan tränga in i huden och ge biverkningar eller positiva effekter. Mineralsmink, däremot, eller sand, löses inte upp av regnvatten eller duschen, utan behåller sin partikel form och ligger som ett sjok på hudytan.

Mineralsmink är till skillnad från vanlig smink, fritt från konserveringsmedel, talk, vaxer, konstgjorda färgämnen och parfym. Eftersom mineralsmink består av stenar växer inte bakterier i det och det täpper heller inte porerna. Dessutom bromsar mineralerna solljuset så att sminket även fungerar som solskyddsmedel.

Det finns flera olika varianter av mineralsmink: det som består av krossade mineraler, det som kan bestå av mineraler blandade med naturliga ingredienser som bivax och slutningen mineralsmink som består av mineraler blandade med konstgjorda ämnen.

Många eftersöker naturliga produkter som är bra för både huden och miljön.  Rent mineralsmink, som består av naturliga ämne och som inte innehåller ingredienser från oljeindustri  blir då ett naturlig val vid sidan av ekologiskt smink. Dessutom är många mineralsminkprodukter inte testade på djur.

 

Några av de vanligaste mineralerna i mineralsmink :

 

Zinkoxid – ger färg, ökar ljusreflektioner och förbättrar häftförmågan. Motverkar bakterier och fungerar även som solskydd

Järnoxid – färgpigment, ger röda, gula och bruna nyanser

Kiseldioxid – ljusreflekterande och färggivande kiselmineral som ger lyster. Kan irritera hud och ögon

Titandioxid- det mest använda färgämnet i kosmetika. Har en täckande effekt och fungerar även som solskydd.

 

Göra själv mineralsmink är ganska billigt ock kul. Kommer att introducera hur man gör i en av mina nästa inläggar.

 

Sofia

 

#1 - - Nora:

vad kul!

läntar tills du lägger upp hur man gör olika smink!

#2 - - Sofia :

Blev så glad när jag "ramlade" över din sida tvålköket:)Gjorde första beställningen i förrgår. Å ser att det inte kommer bli sista :)!!!
Blir superspännande att se hur man gör eget mineralsmink!!! Sååå kul :)

Svar: Hej Sofia!

Vad roligt att höra ;)

Jag har mejlat dig angående aromolja. Kanske hamnat i skräpposten?

Hälsningar

Sofia
Sofia