Ingredienser i Bodybutter

 

Lovade igår att skriva mer om ingredienser jag använde i bodybutter.

 

Varför använder man så många olika ingredienser? Kan man inte använda bara en? Jo, det kan man.

 

Alla har olika hud och upplever kosmetiska produkter på olika sätt. Tex. jag tycker inte om att använda bara fett/oljebaserade salvor över hela kroppen. Det tar väldigt lång tid för hud att absorbera ren fett. Salvor lämnar fett och kladdig känsla på mig. Samt. innehåller inte oljor och fetter alla nyttiga ämne som vår hud behöver.

För att vi ska göra produkt som kommer att vara mjukgörande, återfuktande med silkeskänsla och glid måste vi ha olika ingredienser.

 

Här kommer recept igen och förklaring för vare ingrediens.

 

Vattenfasen

34% vatten (gärna destillerat)

10% aloe vera 1:1 (vitaminkälla, mjukgörare, antioxidant, mm)

10% kamomill hydrolat (antiinflammatorisk, antioxidant)

2% natriumlaktat (fuktbindrare)

3% glycerin (fuktbindrare)

2% hydrolyserad havreprotein (protein, ger silkeskännsla, filmfoamer, mjukgörare)

 

Fettfasen

8% valfri flytande olja (vitaminkälla, mjukgörare)

13% mangosmör (vitaminkälla, mjukgörare)

7% NF vax (emulgeringsmedel)

3% cetyalkohol (förtjockningsmedel, mjukgörare, glid)

 

Tredjefasen

2% geogard ultra (konserveringsmedel)

1% doft eller etrisk olja

3% honeyquat 50 (fuktbindrare, filmfoamer, mjukgörare)

 

 

 

Vatten – är oftast grundingrediens i många vattenbaserade kosmetiska produkter (hydrous, vattenhaltiga). Produkter som inte innehåller vatten kallas som anhydrous. Destillerad vatten rekommenderas att använda i kosmetiska produkter på grund av kontaminationrisk. Olika mineraler och tillsattser i kranvatten kan påverka andra ingredienser. Användning av kranvatten kan lida till tex. separation av vatten och fettfas eller att slutprodukt kommer inte hålla sig tillräckligt långt och blir dålig. Vatten är grund i vattenbaserade produkter.

 

Aloe Vera – Mjukgörare med återfuktande, antioxidantiska, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Hjälper mot kladda och solbränna. Kan ersättas med vatten.

 

Så står det om Aloe på Shenet:  ”Aloe har inflammationshämmande, antiseptiska (t. ex. på stafylokocker, streptokocker, salmonellabakterier) och svampdödande (t. ex. på candidasvamp) egenskaper. Den lenar, svalkar, lugnar, stillar klåda och minskar smärta, mjukgör, drar samman, koagulerar, tar upp och binder fukt och ökar hudens syreupptagning - sammantaget ett effektivt sårläkande medel.

 

Kamomill hydrolat – Kallas också som kamomillvatten. Är produkt som man får efter destillering av eteriska oljor. Innehåller många nyttiga vitaminer liksom eterisk olja (tex. Kamomill eterisk olja) fast inte i lika stor koncentration. Kamomill hydrolat kan ersättas i recept med vatten.

 

Natriumlaktat - är salt av mjölksyra som framställs genom fermentering av sackaros. Förekommer naturligt i kroppens ämnesomsättning. Den kan hjälpa behandla akne och ålderstecken.

Natriumlaktat har väldigt hög vattenhållande kapacitet (som gör att den är ett mycket effektiv fuktbindare), och den är ungefär 1,5 gånger mer effektiv än glycerin.

Negativ sida av natriumlaktat är att den kan göra hud solkänslig samt. sköls den bort från huden med vatten som gör den oeffektiv i sköl av produkter som body wash, handtvål och schampo.

Bäst är att använda den i produkter man ska ha kvar på huden för lång tid, tex. body butter, fot krämer, dag och nätt krämer, toner.

Dosering är upp till 2%.

 

Glycerin - är vanligaste fuktbindrare man träffar i kosmetiska produkter.

Den är väldigt effektiv i återfuktning av hud,  hjälper att göra större bubblar i badprodukter, ger viskositet. Den funkar som anti-freez medel för vatten i produkter.

Glycerin tvättas inte bort från huden, så den är bra komplement för tex. hand krämer.

Det är viktigt att veta att för mycket glycerin i recept kan göra produkter kladdiga.

Tack vare låg pris används glycerin i väldigt många skönhetsprodukter.

Dosering är upp till 5%, men normalt 2-3%.

 

Hydrolyserad havreprotein – som havre, majs, silkes och sojaprotein är "film formers” och mjukgörare som innehåller oligosackarider och aminosyror. Ger silkeskänsla till produkter. Hydrolyserad havreprotein är vattenlöslig och därför inte lämplig för produkter som innehåller endast olja.

Hydrolyserat proteiner är ett bra komplement till alla hudvårdsprodukter.

Dosering är normalt upp till 5%. Normalt 2-3%.

 

Oljor och fetter - basingredienser i krämer och lotion när det gäller mjukgörning. Dom innehåller olika vitaminer och mineraler som vår hud behöver.  

Olika oljor har olika fördelar, du kan själv välja vilka passar bäst din hud typ och behov.

 

Polawax NF – Emulgeringsmedel för krämer, kropp smör, emulgerade skubbar och lotion. Typisk dosering för lotion är 2-5%. Krämer, 5-7%. Tjock Body Butter, 10-15%. Emulgeringsmedel används för att hålla ihop vattenfasen och fettfasen.

 

Cetylalkohol – Vegetabiliskt fettalkohol som används som förtjockningsmedel, stabilisator och mjukgörare. Dosering: 1-30%.

 

Geogard ultra – EcoCert certifierad konserveringsmedel som passar vattenbaserade produkter. Används upp till 2%.

 

Doft eller etrisk olja – Används för doftsättning av produkter. Beroende på  vilken eterisk olja används kan den bidra även med olika positiva egenskaper som antiinflammatorisk, antioxidant, läkande osv.

 

Honeyquat 50 – Mjukgörare och återfuktare med liknande egenskaper som honung fast lämnar huden inte kladdig.

 

MICA – Färg. Mineralpulver som använd mycket i kosmetiktillverkning. Grundingrediens i mineralsmink. Färger varierar beroende från vilken mineral de kommer.

 

Trevlig kväll

 

Sofia